Deze website gebruikt cookies om de surfervaring makkelijker te maken.
Lees meer →

Navigatie

GrensPark Kempen-Broek als UNESCO Mens- en biosfeergebied.

Een zeer interessante opportuniteit, dat is het minste dat kan worden gezegd over de aanvraag om het GrensPark Kempen~Broek te laten registreren als UNESCO Mens- en Biosfeergebied. In tijden waarin duurzaamheid overal ter wereld hoog op de agenda staat, wil UNESCO met dit label gebieden erkennen waarin duurzame ontwikkeling duidelijk tastbaar is. Aangezien België nog niet over zo’n gebied beschikt, zal het GrensPark Kempen~Broek als eerste Belgische streek proberen in aanmerking proberen te komen voor dit label.

Wat is het GrensPark Kempen~Broek?

Het GrensPark Kempen~Broek bevindt zich op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant. Ongeveer 25.000 ha aan uiteenlopende natuurlijke elementen en culturele parels zorgen voor een waar mozaïek van landschappen. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

Wordt het GrensPark dan werelderfgoed?

Neen, zeker niet. Een UNESCO Mens- en Biosfeergebied valt niet te vergelijken met UNESCO Werelderfgoed. Aan zo’n biosfeergebied is ook geen financiële prijs gekoppeld. Wel is het zo dat dit label een ‘sterk merk’ is en men ervan overtuigd is dat deze erkenning de plaatselijke economie én levenskwaliteit enkel maar ten goede zal komen. Denk maar aan de toeristische uitstraling die dit label met zich meebrengt of de verkoop van streekeigen producten. Het uiteindelijke doel is het realiseren van het een traject over een langere periode waarin mens en natuur in een zeer divers gebied in harmonie met elkaar kunnen samenleven.

Wat kunnen we nog verwachten?

De onderzoekronde is intussen afgelopen. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit jaar de volledige procedure kan worden afgerond en de aanvraag kan worden ingediend. Neem zeker ook eens een kijkje op www.kempenbroekunesco.eu om op de hoogte te blijven van de verdere vooruitgang.


Afbeeldingen

Download hier onze
brochure !

Contact

V.V.V.-Infodienst Kinrooi
Maasstraat 82
3640 Ophoven-Kinrooi
België

tel. (0032)-(0)89-564736

e-mail: info@toerismekinrooi.be
website: www.toerismekinrooi.be


Website door Cre8 Websolutions

Openingsuren V.V.V.-kantoor:

1 mei – 31 aug:
ma t/m. vrij 9 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 17 u.
zat.: 10 tot 14 u.
Zon- en feestdagen: 10 tot 15 u.

1 sept. – 30 apr:
ma. t/m. vrij 9 u tot 12 u en van 13 u tot 17 u.

Gesloten van zaterdag 19 december 2020 t/m zondag 3 januari 2021

Nog vragen ? contacteer ons nu